Okres jesienno-zimowy to czas, w którym szczególnie należy zadbać o własne zdrowie. Jednym z najlepszych sposobów budowania odporności jest odpowiedni jadłospis. Dieta na zimę powinna być bogata w produkty, które wspomogą Twój układ odpornościowy, jak również rozgrzeją Cię i dostarczą niezbędną ilość witamin. Jeśli zastanawiasz się, co powinieneś jeść zimą, mamy dla Ciebie dobrą wiadomość. Przygotowaliśmy kilka wskazówek, sprawdź sam!
Jedzenie ma znaczenie – dieta na zimę!
Kluczowy dla zdrowia jest odpowiedni jadłospis. Nie bez powodu mówi się, iż jedzenie ma znaczenie! To, jak się odżywiasz, ma wpływ na Twoje codzienne samopoczucie, a także odporność. Okres zimowy to szczególny czas, w którym jesteśmy bardziej podatni na różnego rodzaju infekcje spowodowane wirusami, drobnoustrojami, a także zmiennymi warunkami atmosferycznymi.
Zimą powinieneś zadbać o to, aby w Twojej diecie znalazły się produkty bogate w składniki odżywcze, minerały i witaminy. To jednak nie wszystko bowiem potrawy, które spożywasz powinny być również rozgrzewające. Polecamy to szczególnie osobom, które pracują na świeżym powietrzu i przebywają na mrozie, czy też uprawiają regularnie sport.
Sięgaj po sezonowe warzywa. Przede wszystkim masz pewność, iż nie są one importowane i nie tracą właściwości odżywczych podczas transportowania. Są to także produkty bogate w składniki, których w tym okresie jest potrzebna większa ilość. Sięgaj po warzywa takie jak:
- czosnek;
- cebulę;
- por;
- buraki;
- marchew;
- korzeń pietruszki;
- seler;
- groch;
- kapusta białą;
- ciecierzycę;
- brukselkę.
Wybierając wyżej wymienione warzywa, masz pewność, że dostarczysz do organizmu odpowiednią dawkę witamin. Nie bez powodu podczas przeziębienia polecany jest syrop z cebuli lub mleko z czosnkiem i miodem. W swym składzie skrywają bowiem ogrom składników, które hamują rozwój wirusów, a także wspomagają ich zwalczanie. Są to naturalne probiotyki, których działanie jest zbawienne.
W swoim codziennym jadłospisie nie odmawiaj sobie buraków. Możesz skorzystać z opcji, jaką jest sok z buraka, który jest istną bombą witaminową. Nie tylko zawierają dużą ilość witaminy C, lecz także wapnia, kwasu foliowego i przeciwutleniaczy. Włączając do diety zakwas buraczany, wzmocnisz pracę całego układu odpornościowego.
Zima na słodko!
Okres zimowy to czas, w którym nie trzeba sobie szczędzić przyjemności. Należy pamiętać jednak o własnym zdrowiu, dlatego najlepiej połączyć przyjemne z pożytecznym. Zima na słodko to nic innego jak regularne spożywanie sezonowych owoców, które dostarczą Ci odpowiedniej dawki witamin, a także poprawią ogólne samopoczucie. W grudniu wybierz jabłka i gruszki, które nie tylko są w tym okresie tanie, lecz także przepyszne. Dodatkowo możesz z nich wyczarować obłędne desery – chociażby jabłka pod kruszonką. Są to także owoce, które sprawdzą się jako dopełnienie zimowej herbaty, która rozgrzeje Cię w zimowy wieczór.
Jabłka i gruszki będą świetnym dodatkiem do Twojej porannej owsianki. Mogą być surowe, lecz polecamy wypróbowanie opcję z podduszonymi wcześniej z małą odrobiną cukru.
Nie możemy zaprzeczyć, że najważniejszy jest smak, jednakże są to owoce, które zimą są niezbędne ze względu na swe właściwości. Pomagają w walce z przeziębieniem i grypą, sięgaj zatem po nie regularnie!