Czekolada jest bardzo charakterystycznym produktem spożywczym, który lubiany jest przez bardzo wiele osób. Niegdyś była ona dostępna tylko i wyłącznie dla najbogatszych osób, aczkolwiek już od bardzo wielu lat dostępna jest ona powszechnie dla każdego z nas. Istnieje dziś bardzo wiele różnych rodzajów czekolady i również na wiele sposobów można czekoladę wykorzystywać. Między innymi można tworzyć z niej przepyszne ciasta i inne słodkości.
Czekolada ma wielu zwolenników, którzy uwielbiają ją w każdej postaci, jednakże nawet te osoby, które nie przepadają zbytnio za czystą czekoladą, mogą być wręcz zachwyceni ogromem możliwości jakie dają ciasta czekoladowe, które mogą występować w bardzo wielu rodzajach smakowych, a co za tym idzie, każdy z nas zapewne znajdzie w tej kategorii coś dla siebie.
Jaką czekoladę dodaje się do ciast?
Rzeczą całkowicie jasną jest fakt, iż czekolada jest bardzo ważnym składnikiem, jeśli chodzi o składy ciast czekoladowych, ale jednak niezbyt oczywiste może być, jaką dokładnie czekoladę powinniśmy użyć do wytworzenia różnych ciast czekoladowych. Wybór rodzajów czekolady jest niesamowicie duży, więc rzeczywiście wcale może to nie być takie jasne. Najczęściej dodaje się do ciast czekoladę mleczną bądź gorzką w zależności od konkretnego przepisu oraz w zależności od tego, do czego ta czekolada ma dokładnie w danym przepisie posłużyć.
Niemniej jednak poza czekoladą gorzką i mleczną, często także dodaje się na przykład białą czekoladę lub deserową. Każda z tych czekolad ma całkiem inny smak, dlatego też jest to wręcz ogromna różnica, której z nich się użyje. Ma to znaczenie zwłaszcza wtedy, kiedy chodzi o białą czekoladę, ponieważ ona różni się znacznie swoim kolorem od pozostałych czekolad. Oczywiście czekolada mleczna, gorzka oraz deserowa także różnią się od siebie kolorem, jednak są to nieznaczne różnice, a w przypadku czekolady białej, niemożliwe jest wręcz niezauważenie innego koloru. Przepisy na ciasta zakładają różnorodne możliwości używania czekolady. Można na przykład używać czekolady jako jeden z głównych składników, dodając ją bezpośrednio do masy ciasta, ale również można użyć jej jako polewę bądź też startą na wiórki posypać na wierzch ciasta.
Jakie są najpyszniejsze ciasta czekoladowe?
Jeśli chodzi o różne rodzaje ciast czekoladowych, wbrew pozorom jest ich bardzo wiele. Przede wszystkim bardzo znane jest ciasto brownie, które jest naprawdę mocno czekoladowym ciastem. Inne ciasta to na przykład babki czekoladowe, które również występują w wielu rodzajach. Bardzo częstym zabiegiem jest jednak łączenie czekolady jako głównego składnika ciasta razem z jakimś owocem, na przykład z malinami, ze śliwkami, czy także z bananami.
Takie połączenia są zwykle wyjątkowo udane, ponieważ owoce dodają swojego charakterystycznego smaku do ciasta, przez co takie ciasta mogą smakować nawet i tym osobom, które raczej za samą czekoladą nie przepadają. Często także takie ciasta z czekoladą podaje się również z najróżniejszymi dodatkami, na przykład z bitą śmietaną lub też lodami, na przykład śmietankowymi czy te